O avtorju

JEFF KINNEY

Jeff Kinney, pisatelj, ki je ustvaril Nabritega mulca, ni bil vedno pisatelj. Ko je bil sam še mulc, je sanjal o tem, da bi postal stripar, da bi torej risal karikature in stripe za časopise in revije. Je tudi poskusil, pa se mu ni ravno izšlo.

Potem pa se mu je leta 1998 posvetilo, da bi bilo prav fino, če ne že nujno, začeti pisati Dnevnik nabritega mulca. Jeff je zgodbo o rahlo nerodnem in še ne čisto velikem osnovnošolcu Gregi Tepežu (ki ima sicer tudi ameriško ime, ampak je naše boljše) celih osem let prekladal po svoji pisalni mizi, potem pa se je končno opogumil in jo pokazal svojemu založniku. Še sreča…

Jeff Kinney, pisatelj, ki je ustvaril Nabritega mulca, ni bil vedno pisatelj. Ko je bil sam še mulc, je sanjal o tem, da bi postal karikaturist, pa nikakor ni našel agenta, ki bi se potrudil njegove karikature spraviti v najpomembnejše časopise in revije.

Zato se je leta 1998 odločil, da se bo poskusil v pisateljevanju. Lotil se je pisanja Dnevnika nabritega mulca, zgodbe o rahlo nerodnem, ne ravno najmočnejšem osnovnošolcu Gregi Tepežu. Šele po osmih letih trdega dela se je odločil, da je čas, da jo pokaže založniku v New Yorku.

Jeff se je rodil leta 1971 v zvezni državi Maryland v ZDA. Tam se je v zgodnjih devetdesetih vpisal tudi na univerzo. V študentskem naselju, kjer je stanoval, je izhajal tudi študentski časopis, v katerem je Jeff objavljal svoj strip z naslovom “Igdoof”. Bil je stripar in jasno mu je bilo, da želi to tudi ostati.

Po končanem faksu je skušal svoj strip spraviti med ljudi. Lep čas se je trudil najti stripovsko hišo, ki bi bila pripravljena za to poskrbeti, pa mu ni uspelo. Zato se je leta 1998 lotil Dnevnika nabritega mulca; že takrat je upal, da bo nekoč izšel v obliki knjige. Šest let je skrbno gradil zgodbo, potem pa jo končno objavil na spletu. Odtlej so na njegovi strani na naslovu Funbrain.com zabeležili že več kot 80 milijonov obiskov, zadnje čase tudi po 70.000 in več na dan.

Dnevnik nabritega mulca je postal uspešnica že na spletu. Ko je leta 2007 v ZDA prvič izšel tudi v knjižni obliki, je v trenutku postal prodajna uspešnica. Že naslednje leto so samo v ZDA natisnili več kot 100.000 izvodov, nadaljevanja pa so požela še večji uspeh, tako v ZDA kot tudi drugod po svetu. Do današnjega dne so po vsem svetu natisnili že več kot 200 milijonov izvodov knjig iz zbirke Dnevnik nabritega mulca.

Vsa ta leta je v seznamih najbolj priljubljenih in najbolje prodajanih knjig glavnih ameriških časopisov vselej tudi zbirka Dnevnik nabritega mulca. Svetovno znani New York Times jo je v svoj seznam uvrstil že ob izidu prve knjige in je vse odtlej ni umaknil – že 500 mesecev je med prodajnimi uspešnicami tega časopisa vsaj ena knjiga iz zbirke, zbirka v celoti pa se je mednje uvrstila kar 350–krat. Knjige zbirke so po vsem svetu doslej izšle v 63. izdajah in 56. različnih jezikih.

Wimpy Kid besedilo in ilustracije copyright © 2019 Wimpy Kid, Inc.
DIARY OF A WIMPY KID®, WIMPY KID™ in podoba Greg Heffley™ so zaščitene blagovne znamke Wimpy Kid, Inc. Vse pravice zadržane.